Főoldal
 Bemutatkozás
 Intézményünk korszerűsítése
 Események
 Linktár

Bemutatkozás

  • A Szeged-Csanádi Egyházmegye Kálvária Védőotthonát 2000. március 25-én alapították. A Védőotthon értelmi fogyatékosok és halmozottan sérültek számára szakosított ellátást nyújtó ápoló-gondozó célú lakóotthon, amely a Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásában működik. Elsőként a 14 ellátottat gondozó Referenciaház nyitotta meg kapuit. 2001. szeptember 10-én nyílt meg a Frim Jakab Ház, majd 2004. augusztus 3-án követte a Bárczi Gusztáv Ház 12-12 fő ellátását biztosítva. Az építtető Értelmi Fogyatékos és Halmozottan Fogyatékos Fiatalok Egyházi Otthonának Alapítványa, 2004. májusában és augusztusában céljának megfelelően, ingyenes vagyonátadás keretében az elkészült lakóotthonokat átadta a Szeged-Csanádi Egyházmegyének tulajdonba és működtetésre.

  • A Védőotthon legfontosabb célja, hogy az értelmi fogyatékos ellátottakat szükségleteinek megfelelően gondozza, felismerve korlátaikat és lehetőségeiket, a családból való kikerülés után is emberhez méltó, tartalmas életet biztosítson számukra. Személyközpontú gondozási tervünket Abraham Maslow az emberi szükségletekről alkotott elméletére (az alapvető testi és pszichoszociális szükségletekre) összpontosítva alakítjuk ki. Folyamatosan törekszünk ellátási körülményeink megtartására és fejlesztésére, melyben évről évre támogat az építtető Alapítvány is.

  • A Védőotthon illeszkedik a városi lakókörnyezetbe, mégis önálló szigetet alkot; több mint másfél hektáros területén a gondozottak önálló életet folytatnak, ugyanakkor az intézmény nem zárt hely. Ellátottaink társadalmi integrációját segíti elő az intézmény nyitott jellege mind a család, mind a munka szempontjából. (A szülők naponta látogathatják, hazavihetik a lakókat, illetve egy részük a SZEFO Zrt. védett munkahelyén napi 4 órában dolgozik.)

  • A lakóotthon teljes körű ellátással biztosítja az étkeztetést, a lakóhelyi, munkahelyi feladatok és szabadidő eltöltésének szétválasztását, a lehetőség szerinti foglalkoztatás és a szabadidős tevékenység megszervezését, illetve az egészségügyi alapszolgáltatást, valamint a mentálhigiénés ellátás keretein belül a családi és társadalmi kapcsolatok fenntartását, hitélet gyakorlásának lehetőségét.

  • A gondozottak meglévő képességeinek szinten tartása és fejlesztése érdekében szakemberek segítségével szocioterápiás foglalkozásokat szervezünk. Munkaterápiánk célja a munkaképesség és az önkiszolgálási képesség szinten tartása, fejlesztése segítők irányításával (öltözködésük, ruhájuk, lakóterük önálló rendben tartása, konyhai tevékenységbe való bevonásuk, lehetőség állatok gondozására és kertészkedésre stb.) Terápiás- és készségfejlesztő foglakozásaink célja a megmaradt egyéb képességek fejlesztése, szinten tartása. Ezek keretein belül művészeti-, mozgás- és játékterápiákat tartunk, igyekszünk fejleszteni az írás-, olvasási- és számoláskészségeket, kézműves- és sportfoglalkozásokat szervezünk, valamint mozi- és színházlátogatást, kirándulásokat, illetve együtt készülünk az aktuális ünnepekre, rendezvényekre.

 

 

 

Módosítás dátuma: 2010.07.15. 13:43A honlap az (em) ecclesia segítségével készült.
Sablon: © katolikus.hu
© (em), 2007-2008.   -   emecclesia.hu