Főoldal
 Bemutatkozás
 Intézményünk korszerűsítése
 Események
 Linktár

Intézményünk korszerűsítése

„Komplex fejlesztés a Szeged-Csanádi Egyházmegye Kálvária Védőotthonában”

Európai UnióÚMFT

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Új Magyarország Fejlesztési Terve keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával intézményünk támogatást nyert a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program Bentlakásos Intézmények korszerűsítése című pályázatán (TIOP 3.4.2-08/1)

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

A pályázat kedvezményezettje:

Szeged-Csanádi Egyházmegye

6721 Szeged, Aradi vértanúk tere 2.

A projekt megvalósításának helyszíne:

Kálvária Védőotthon

6725 Szeged, Kálvária sgt. 108.

A projekt elszámolható költségei:

24 492 385 Ft

A támogatás összege:

23 022 842 Ft

A támogatás mértéke:

94%

A pályázatot támogató szervezet:

Nemzeti Fejlesztési Üghynökség

A pályázat során közreműködő szervezet:

ESZA Társadalmi Nonprofit Kft.

A pályázat célcsoportja:

a Védőotthon 38 ellátottja

A pályázat célja:

Akadálymentes liftet létesítése a Referenciaházban és a Frim Jakab Házban, valamint a terápiás- és készségfejlesztő foglalkozások fejlesztése végett speciális foglalkoztató helyiségek kialakítása, mozgásos terápiákhoz alkalmas térrel (bordásfal, szőnyeg), számítógépes és kreatív foglalkoztatóval (IKT eszközök és fénymásoló beszerzése), moziteremmel (házimozi), illetve tárolószekrényekkel a házak foglalkoztatóiba.

A pályázat részletes leírása:

  • A Védőotthon működésének legfontosabb célja, hogy az ellátottakat szükségleteinek megfelelően gondozza. Néhányuk bizonyos mértékben mozgáskorlátozott is, kerekesszék, illetve járókeret segítségével közlekednek, de többségük egyelőre segédeszköz nélkül elboldogul. Mozgáskészségeik fenntartása érdekében rendszeres sport- és mozgásos játékfoglalkozásokat szervezünk. Ezekhez járul hozzá jelen projekt, melynek keretében az ilyen jellegű, mozgáskoordinációt fejlesztő speciális terápiákhoz alkalmas teret alakítunk ki.
  • Mindazonáltal ha az ellátottak egészségi állapota romlana, jelen körülmények között a lakóotthonok elhagyására és más ellátási formák igénybevételére kényszerülnének, mivel az emeleti szobák akadálymentes elérése nincs biztosítva. Ezért pályáztunk személyfelvonók építésére, melyeket a súlyosabb mozgáskorlátozottakat ellátó házakban alakítunk ki.
  • A komplex fejlesztés további részét képezi az ellátottak számítógép-felhasználó készségeinek fejlesztése, melyet az egyéni fejlesztési tervbe épített foglalkozás keretén belül szeretnénk elérni.
  • Ezenfelül megteremtjük a nyomtatást, fénymásolást igénylő elfoglaltságokhoz szükséges tárgyi feltételeket, valamint a szabadidő színvonalas eltöltésének lehetőségét azon lakók számára, akik egészségi állapotukból kifolyólag nem tudnak részt venni a színház- és mozilátogatásokon.
  • A projekt egyik fő célja két lakóotthonba kívülről csatlakozó akadálymentes lift telepítése. A tervrajzok szerint mindkét épületnél ugyanolyan elrendezéssel, egyforma műszaki tartalommal lesz kialakítva a lift helye. A felvonók az épületek déli homlokzatára kerülnek, a földszinten a nappalik, az emeleten a galériák két-két ablaka helyére. Az akadálymentességnek megfelelően a 630 kg teherbírású, 8 személyes, 1,1 m x 1,4 m alapterületű fülkék 2 szint kiszolgálását teszik lehetővé. A gépház nélküli, csendes üzemű szíjhajtásos lifteknek a meglévő épületével azonos mélységben, az épületektől dilatálva 40 cm vastag vasbeton lemezalap készül. A felvonószerkezet oldalfala statikailag méretezett kettős hálóvasalattal ellátott mono lit betonfal lesz.
  • A kialakítandó mozgásos terápiákhoz alkalmas terekbe bordásfalat a falhoz rögzítő kötőelemmel együtt és tornaszőnyeget kívánunk beszerezni. A speciális foglalkozásokhoz szükséges eszközök tárolásához egy-egy szekrényt, a moziterembe házimozi-rendszert, elavult IKT eszközeink helyett három, alacsony sugárzású monitorokkal és további kiegészítőkkel felszerelt csúcsminőségű számítógépet és multifunkcionális irodatechnikai eszközöket vásárolunk.

Képek a lift építéséről:

Fotók az építési folyamat után:

 

 

 

Módosítás dátuma: 2011.04.07. 10:43A honlap az (em) ecclesia segítségével készült.
Sablon: © katolikus.hu
© (em), 2007-2008.   -   emecclesia.hu